Når du har skrevet en tekst, så løb den igennem en ekstra gang. Slet unødvendigt fyld, og find kortere og mere moderne erstatninger for nogle af de lange ord og formuleringer. Du skal ikke skrive ’pixisprog’, men de små ord på to, tre og fire bogstaver er gode fordi de varierer tekstbilledet – især i tekster med lange fagudtryk i. Teksten bliver lettere, lysere og mere varieret at se på – og mere indbydende at læse.
Du kan få inspiration i min oversigt over gode alternativer til de tørre og snørklede udtryk – hent den her.
Det smukke, smidige og præcise sprog et en kernekompetence hos Akademisk Formidling. Jeg tilbyder produktion af korte og lange tekster, ghostwriting, sprogrevision, oversættelse samt rådgivning og kurser i godt sprog i e-mails, breve, notater, rapporter og fagbøger.
Men sproget er ikke bare et værktøj. Det er også tæt knyttet sammen med organisationens brand. Den måde I skriver og taler om jeres kunder, medarbejdere, produkter og værdier, fortæller en klar historie om hvem I er som organisation og samfundsaktør. Derfor er det essentielt at arbejde omhyggeligt med sproget. Her kan Akademisk Formidling hjælpe med kurser og workshops, så sproget bliver korrekt – javist, men også så det udtrykker den organisation I gerne vil være.
Mange organisationer har en sprogpolitik, der understøtter et ensartet sprog og derigennem organisationens brand. I dag bør en sprogpolitik også sikre at minoriteter og underrepræsenterede grupper oplever sig set og hørt i organisationen. Det handler om ordvalg, men også om hvordan ord og udtryk kan være værdiladede – og om at sikre at sproget formidler de værdier I gerne vil være kendte for.
Når jeg udvikler sprogpolitikker, kurser og andet sprogarbejde, sker det i tæt samarbejde med organisationens fagfolk og ofte sammen med de medarbejdergrupper der skal bruge sproget i dereshverdag.
Sådan kan tekst også se ud. Stiliseret kufisk skrift fra det 11. århundrede smykker et lofthvælv i Masjid-i-Jomeh (ofte kaldet Fredagsmoskeen) i Isfahan. Billedet er taget på en rejse i Iran i 2016.
Akademisk Formidling hjælper akademikere, forskere og fagfolk med at få deres viden og resultater ud at leve – så det kan blive brugt til at træffe gode beslutninger, skabe innovation og gøre os alle sammen klogere.
Portrætfotos: Lisbeth Hjort